Pápai audiencia

A Rómába érkező zarándokok gyakori kívánsága, hogy Szent Péter utódával, Róma püspökével, a pápával is találkozhassanak. Erre hetente nyílik lehetőség a szerdai pápai kihallgatás keretében.

Az első szerdai audienciákat XI. Piusz pápa tartotta, eleinte friss házasokat köszöntött ezen alkalmakkor, a szokás viszont később heti programmá alakult át és lassan egy pápai katekézis is állandó részévé vált. XXIII. János a nap szentjéről, esetleg a héten tartott liturgikus eseményekről tartott elmélkedést. Emlékezetes II. János Pál katekézis sorozata, amelyet a test teológiájáról tartott; XVI. Benedek pedig az apostolokról, Szent Pálról és az egyházatyákról beszélt elmélkedéseiben. 

Amennyiben az időjárás azt nem teszi lehetővé, a kihallgatást nem a Szent Péter téren, hanem a VI. Pál teremben tartják, ahová a Sant’Uffizio téren keresztül lehet bejutni (a Szent Péter tér bal oldalán).

A közel hétezer férőhelyes VI. Pál terem 1971-ben készült el, Pier Luigi Nervi olasz építész tervei alapján, nevét pedig az építtető pápáról kapta. A terem fő ékessége Pericle Fazzini A Feltámadás c. szobra, viszont óriási üvegablakait Hajnal János magyar festőművész készítette. 

A szerdai kihallgatásra előzetes regisztráció alapján, ingyenes jeggyel lehet bejutni.  A belépőket a Vatikán honlapján a Pápai Ház oldalára kattintva mindenki megrendelheti maga is, ehhez a megfelelő formanyomtatványt szükséges le- és kitölteni: 

https://www.vatican.va/various/prefettura/it/biglietti_it.html

A Villa Mater Redemptoris örömmel nyújt segítséget az audiencián résztvenni kívánó zarándokok bejelentéséhez és regisztrációjához (vmr@katolikus.hu).

A belépőjegyeket a Szent Péter tér jobb oldalán, az úgynevezett Bronz-kapunál lehet az audienciát megelőző nap délután 15.00-19.00 között, vagy a kihallgatás reggelén 7.30-tól átvenni. Mind a jegyek felvételéhez, mind pedig az audiencián való részvételhez elengedhetetlen a Szent Péter tér oszlopai között felállított elektromos kapuknál tett biztonsági ellenőrzés. Csakúgy, mint a bazilikába tartó látogatók esetében, az audiencia résztvevői sem vihetnek magukkal szúrásra, vágásra alkalmas fém- és üvegtárgyakat, semmilyen fegyvernek minősülő tárgyat, sem alkoholt, és az alkoholmentes folyadékot (víz, üdítő) is csak műanyag flakonban vihetik magukkal.

Ferenc pápa általában 9.30-kor kezdi az audienciát, ezért érdemes már jó korán a térre érkezni. A belépőjegyek különböző blokkokba szólnak, de nem tartalmaznak székfoglalásokat. A blokkba jutva mindenki szabadon választhatja ki ülőhelyét.

Tájékoztatás a pápai audienciáról a magyar zarándokok részére

A Pápai Ház Prefektúrájának tájékoztatása szerint a Szentatya, Ferenc pápa 2024. április 25-én, csütörtökön kihallgatáson fogadja a Római Nemzeti Zarándoklat résztvevőit a vatikáni VI. Pál teremben.

Belépés reggel 7 órától lehetséges a Piazza del Sant’Uffizio irányából, amely a Szent Péter tér bal oldali oszlopsorán kívül található, azaz a Szent Péter térre nem kell bemenni. Az esetlegesen elhúzódó biztonsági átvizsgálás miatt ajánlott 7.30-ig megérkezni a bejárathoz. A Szentatya előreláthatólag 8.30-kor kezdi a kihallgatást.

A korábban kiosztott zarándokkendő viselése kötelező, annak hiányában a biztonsági szolgálat nem tud beengedni senkit. A pápai kihallgatást követő szentmisére szervezési okokból kizárólag a VI. Pál teremben részt vevők léphetnek be, akiket közvetlenül onnan fognak a bazilikába átkísérni.

Budapest, 2024. április 17.

Dr. Tóth Tamás
az MKPK titkára

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

2023.02.20.